Kuusenkerkkä

Suomi on metsäisä maa, joten kuusenkerkistä meillä ei ole pulaa. Kuusenkerkkiä poimittaessa tarvitaan kuitenkin maanomistajan lupa. Poiminnasta ei ole haittaa kuusen hyvinvoinnille ja puunrungon kasvulle, vuotuinen oksankasvu vain pääsee hyötykäyttöön ihmisravintona. 

Ravintosisältö
  • Kuusen nuorissa vuosikasvaimissa eli kerkissä on C-vitamiinia noin 48 mg, havuissa 190 mg/100 g, A- ja B-vitamiineja.
  • Kerkät ovat hyvä fenolien lähde: niissä on stilbeenejä, katekiineja ja gallokatekiineja, monia kversetiini-, isoramnetiini- ja kemferoliglykosideja, leukoantosyanidiineja, lignaaneja, dilignoleja ja niiden glykosideja.
  • Kuusen neulaset ja kerkät ovat erityisen antioksidanttisia.
  • Neulasten isorapontiini torjuu tehokkaasti sieniä.
  • Resveratroli, pterostilbeeni, pikeidiini ja pikeatannoli ovat tehokkaita antioksidantteja.
Terveysvaikutuksia
  • Parantaa yleiskuntoa, virkistää ja vahvistaa elimistöä
  • Antioksidantit suojelevat soluja hapettumiselta ja tulehduksilta
Lähde: Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi 2018)

A-vitamiini edistää ihon, sekä näön normaalia toimintaa ja on osallisena edistämässä normaalia  rauta-aineenvaihduntaa.
C-vitamiini edistää hermoston- ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä, sekä uupumusta. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.




Kommentit