Puna-Apila

  • Puna-apilan kukat sisältävät mm. hartsia, magnesiumia, sinkkiä, kuparia, seleeniä, sekä biotiinia. Niiden sanotaan parantavan yleiskuntoa.
  • Puna apilan C-vitamiini, fenolit, kloramidit ja saponiinit ovat antioksidanttisia. 
  • Puna-apilaa pidetään erinomaisena kipujen ja tulehduksen lievittäjänä ja sen kumariinilla voi olla verta ohentava vaikutus.
  • Sen sisältämä kloramidi, dopamiinin esiaste, saattaa vaikuttaa mielialaan positiivisesti.
  • Puna-apilaa on arvostettu muita apiloita enemmän ja sitä suositellaankin kuntouttavaksi rohdoksi. Se rauhoittaa, auttaa flunssassa ja limaisessa yskässä
  • Puna-apilaa käytetään jonkun verran myös kuukautiskipuihin.
  • Nykyisin puna-apilaa käytetään sen estrogeenisyyden vuoksi.
  • Suuri isoflavonipitoisuus vaikuttaa estrogeenisesti ja helpottaa vaihdevuosivaivoja ja mahdollisesti estää osteoporoosia.
  • Kuumat aallot, PMS-oireet ja rintojen hormonaaliset muutosoireet voivat helpottua puna-apilalla. Apila ylläpitää verisuonien joustavuutta.

Kaikki apilat kelpaavat ruoaksi ja juomaksu. Lehdet ovat parhaimmillaan aivan nuorina. NRunsaasti proteiinia sisältävät lehdet ovat tärkeä ravinnonlähde Kiinassa. Kuivatut lehdet käyvät viherjauheseoksiin, joilla voi rikastaa riisiä, keittoja, kastikkeita ja laatiokoita.

Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi 2018)



Kommentit