Mesiangervo

  • Mesiangervotee edistää painonhallintaa ja poistaa selluliittia, helpottaa ummetusta sekä auttaa sydän- ja verisuoniongelmiin kuten verisuonten kalkkeutumiseen, korkeaan verenpaineeseen sekä unettomuuteen. Teenä ja kylvyissä mesiangervo lievittää kipuja, tuo paremman yöunen ja kohottaa mielialaa.
  • Mesiangervokeitteellä voi torjua hiustenlähtöä ja lääkitä haavoja ja rohtumia.
  • Se sopii supistavaksi kasvovedeksi, poistaa jalkahikeä ja silmävetenä rauhoittaa kutinaa.
Parhaita käytössä ovat kukat, koska lehdistä puuttuvat limakalvoja suojelevat lima-aineet. Näin ollen lehdet saattavat ärsyttää limakalvoja. Kukista ja versonlatvoista tehdään teetä, hiusvettä ja kasvovettä. Kukkia lisätään kylpyihin ja niistä tehdään voiteita ja kääreitä.

Mesiangervo ehkäisee erittäin tehokkaasti tulehduksiin liittyviä lipoksigenaasia ja syklo-oksigenaasia. Se on hien- ja virtsan eritystä lisäävä, virtsahappoa poistavaa, antireumaattista, supistavaa, kuumetta alentavaa antiseptistä, bakteereja tappavaa ja sytotoksista. Se parantaa ruokahalua ja virkistää.

Mesiangervo isoina annoksina saataa aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja mahavaivoja. Se ei sovi munuaisvaivaisille, ja sydänrohdoksi kasvia suositellaan vain pieninä annoksina. Mesioangervo voi aiheuttaa siitepölyalergiaa.
Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi 2018)



Kommentit