Nokkonen


Nokkonen on yksi merkittävimmistä villiyrteistämme Suomessa. Nokkosella on runsas ravintosisältö ja paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Suosittelemmekin jokaisen ottavan nokkosen säännölliseen ravintokäyttöön.

Ravintosisältö
  • Nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, kaikkia B-vitamiineja, A-, E- ja K-vitamiineja sekä monia kivennäisaineita kuten rautaa, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania, sinkkiä, seleeniä, kuparia, rikkiä, jodia, natriumia ja todella paljon piitä, sekä fenoleja.  
Terveysvaikutuksia
  • Yleiskunnon, fyysisen ja henkisen vireyden sekä aineenvaihdunnan kuningastehostaja.
  • Lisää tulehdusta ehkäisevien aineiden tehoa ja poistaa itsekin tulehduksia ja kipua.
  • Lisää punasolujen ja hemoglobiinin määrää, kiihdyttää verenkiertoa ja mahdollisesti alentaa verenpainetta laajentamalla verisoluja.
  • Lisää ruoansulatusrauhasten, maksan ja sapen toimintaa sekä virtsan ja hien eritystä.
  • Tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa sekä irrottaa ja hajottaa virtsahappoja.
  • Supistaa limakalvoja, normalisoi suolen toimintaa ja kuukautiskiertoa.
Käyttö
  • Nokkosesta voi käyttää koko kasvin juurineen, mutta varsinkin keväiset versot, verson latva ja lehdet ennen kukintaa on helppo hyödyntää
  • Nokkosen siemeniä voi kerätä kukinnan jälkeen
  • Juuret kerätään keväällä tai syksyllä, kun kasvin maanpäällinen osa ei ole elossa
  • Nokkonen sopii kaikkiin ruokiin, smoothieihin, leivontaan, lettuihin ja yrttiteehen
Huomioitavaa
  • Nokkosruokia ei tule tarjota lainkaan alle 1-vuotiaille lapsille. 
  • Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä. 
  • Joillekin henkilöille nokkonen saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita.
  • Vanhoissa nokkoskasveissa on munuaisia ärsyttäviä kalsiumkarbonaattikiteitä, joista voi saada selkäkipuja.

Lähde: Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi 2018)



Kommentit