Nokkonen
Nokkonen on yksi merkittävimmistä villiyrteistämme Suomessa. Nokkosella on runsas ravintosisältö ja paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Suosittelemmekin jokaisen ottavan nokkosen säännölliseen ravintokäyttöön.
Ravintosisältö
- Nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, kaikkia B-vitamiineja, A-, E- ja K-vitamiineja sekä monia kivennäisaineita kuten rautaa, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania, sinkkiä, seleeniä, kuparia, rikkiä, jodia, natriumia ja todella paljon piitä, sekä fenoleja.
Terveysvaikutuksia
- Yleiskunnon, fyysisen ja henkisen vireyden sekä aineenvaihdunnan kuningastehostaja.
- Lisää tulehdusta ehkäisevien aineiden tehoa ja poistaa itsekin tulehduksia ja kipua.
- Lisää punasolujen ja hemoglobiinin määrää, kiihdyttää verenkiertoa ja mahdollisesti alentaa verenpainetta laajentamalla verisoluja.
- Lisää ruoansulatusrauhasten, maksan ja sapen toimintaa sekä virtsan ja hien eritystä.
- Tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa sekä irrottaa ja hajottaa virtsahappoja.
- Supistaa limakalvoja, normalisoi suolen toimintaa ja kuukautiskiertoa.
Käyttö
- Nokkosesta voi käyttää koko kasvin juurineen, mutta varsinkin keväiset versot, verson latva ja lehdet ennen kukintaa on helppo hyödyntää
- Nokkosen siemeniä voi kerätä kukinnan jälkeen
- Juuret kerätään keväällä tai syksyllä, kun kasvin maanpäällinen osa ei ole elossa
- Nokkonen sopii kaikkiin ruokiin, smoothieihin, leivontaan, lettuihin ja yrttiteehen
Huomioitavaa
- Nokkosruokia ei tule tarjota lainkaan alle 1-vuotiaille lapsille.
- Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei pidä käyttää nokkosteetä.
- Joillekin henkilöille nokkonen saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita.
- Vanhoissa nokkoskasveissa on munuaisia ärsyttäviä kalsiumkarbonaattikiteitä, joista voi saada selkäkipuja.
Kommentit
Lähetä kommentti