Koivu


  • Koivu on erinomainen antioksidantti, jonka lehdissä on erittäin runsaasti C-vitamiinia, fenoleja ja haihtuvia öljyjä.
  • Se torjuu tehokkaasti mikrobeja ja tulehduksia
  • Koivu parantaa myös immuunipuolustusta
  • Se lisää virtsan, hien ja sapen sekä suolojen (natrium, kloori) erittymistä ja poistaa sidekudoksista myrkkyjä ja kuona-aineita, jotka pahentaisivat kihtiä ja niveltulehduksia.
  • Pihka ja lehtien flavonoidit ovat diureettisia.
  • Keväinen lehtitee on puhdistavaa.
Koivunlehdet kelpaavat salaattiin suurin piirtein juhannukseen asti, minkä jälkeen ne ovat jo liian kovia. Lehtiä voi käyttää ruokiin ja juomiin tuoreina tai kiehautettuina; ne voi myös pakastaa ja kuivata talveksi. Silmuista ja lehdistä voi tehdä teetä, tuoremehua ja tinktuuraa.
Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit (Tammi 2018)



Kommentit